Projekt fjällmarsch 2016

christer Framtiden

121909-bb70a52a3a53494fa31ed3913b1b1264

Karoliner av Carl Gustaf Cederström

Fotdragonerna har som mål att under 2016 vandra den väg som Armfeldts karoliner marscherade årsskiftet 1718/19. Marschrutten går från Tydal i Norge till Handöl i Sverige. Sträckan mäter ca 9 mil och avverkas på 3-4 dagar. Vi tänker oss att vandra någon gång i slutet av sommaren (perioden augusti-september) för bästa väder och minst mygg. Övernattningar blir Stor-Erikvollen på norska sidan av gränsen och Blåhammarens fjällstation på svenska sidan. I sin helhet tar turen ca 1 vecka (nattåget Göteborg-Storlien, Nabotåget till Trondheim, besöka domkyrkan och rustkammaren, åka buss till Tydal, vandra Tydal till Handöl, tåget hem till Göteborg).

Den utrustning vi tänker oss är historiskt korrekt så långt det går samt lätt packning. I och med att övernattnings sker i fjällstugor behöver vi inte bära med några tunga tältdukar. Därmed kan vi också lägga fokus på att ha så korrekt klädsel som möjligt samt testa enskilda persedlars funktionalitet. Här hade det också varit intressant att läsa in sig på ämnet om hur man reste och förflyttade sig på 1700-talet (t.ex. Linnés resa till Lappland 1732) men även hur samerna levde och verkade. På så sätt kan man väva in historisk empiri i marschen 2016.

295x400_4

Carl von Linné i sameskrud efter resan till Lappland 1732

Om fler vill dela vårt fjälläventyr är ni välkomna att kontakta Christer Johansson på chrisjohans@hotmail.com. De krav som gäller är som sagt historiskt korrekt klädsel för tiden vi gestaltar, militär eller civil samt att alla deltagare har kondition att genomföra marschen.

I och med detta drar vi igång projekt Fjällmarsch 2016!

För mer information om karolinernas dödsmarsch, läs här.

För karta över fälttåget 1718/19, se här.